2 Ekim 2013 Çarşamba

Bugün ilk yağmuru hissetik. Cama vurusu bi okdar güzel olsada ısalananlarda bizimle aynı fikirde değiller sanırım.Yağmurun yağmasını en cokta arkasında bıraktığı toprak kokusundan seviyorum.Birde yolda yürüürken bir şemsiyenin altına sığınan birkac insanın glümsemesi ve sıcaklığı yağmurun gerçekten yağma sebebini gösteriyor :) Tanrı toprağa dokunuyor.Toprak bir yerde içine ceke dursun yağmuru.Camdan dısarı cıkan arap kızlarınıda unutmayalım.Hepimizn ilk yaptığı sey bu değilmi cama vurusunu izlemek.Hemen birkacınızın mutfağa kahve yapmaya kostuğunu ve yağmuru sıcacık kahveni içerken hissetmeyi sevdiğini biliyorum.Ama benim annemin  yağmur ilk yağdığında küçükken hatırımda kalanlardan ilk yaptığı sey sıcacık bir dometes corbasıydı.Günler gecip bizler büyüyünce artık bu iş biz üstlenir olduk evde ve tabi o geleneksel domates corbası biraz daha pratikleşti öğrenciliğin verdiği zamnsızlıkla. :) Yağmurun yağmasını,toprağın kokusunu ,sevgililerin sarıllarak gezmesini ve rengaren semsiyelrin altındaki o tatlı sıcaklığı  izlerken ,evinizde yapıcağınız harika corbanın tarifi de burada olacak :)
YAĞMUR KOKULU  DOMATES  ÇORBASI
malzemeler :
1 adet domets
1 yemek kasığı domtes salcası
1yemek kasığı un
1 bucuk yemek kasığı margarin(tereyağıda harika oluyor )
2.5 su bardağı su
isteğe bağlı acı :)
YAPILIŞI
Bi tencerenin içine margarini koyuyoruz orta ateste eriyen margarinin üzerine unuda koyarak kavuruyoruz kavurmamızın sebebi un kokusunun kalmaması.Daha sonra domates salcasını ve domates rendesini  ilave ederek  kavurmaya devam ediyoruz.Kavurma işleminin ardından bir su bardağı su ilave ederek  unlu ve salcalı karısımı eritiyoruz suda daha sorna geriye kalan  1.5 su bardağı suyuda ekleyerek kısık ateste ocakta ara ara karıstırarak bir 10 dakika pişiriyoruz.Eğer kıvam koyu gelirse biraz daha su ekleyebilirsiniz .
Çorbamız hazır peki sunumumuz :)
Sunum için evde bulunan bayat ekmekler tercihimizdir. Çok az bir yağda küp küp doğradığımız ekmekleri  kavuruyoruz.Alternatif olatak yine küp küp doğradığımız ekmekleri fırnda  5 dakika  fırınlayarak  servis tabağımızza koyabiliriz.Domates corbasının en vaz gecilmezi rendelenmiş  kaşarıda unutmayalım
 
Şimdi yağmurun ilk istaltığı toprağın kokusunu içimze cekrken corbamızdan da bir kasık yudumlayalım :) Pratik bir tariftir. Hepinize afiyet olsun
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder